Visningsbikupa

bin Välkomna att titta in i binas värld!

En visningsbikupa finns nu att beskåda bakom trädgårdsmästarebostaden. Ta vägen förbi naturlekplatsen.

Vad är en visningskupa?

En visningskupa är ett bisamhälle i miniatyr där man kan se binas arbete genom glasrutor. Visningskupan är anpassad så att barn lätt och tryggt kan se på bina och deras arbete.

När man kommer upp till kupan, kan man ställa sig vid ett av de två fönstren i väggen och se hur bina flyger ut och in genom flustret

bin2Kommer de med pollenklumpar, frömjöl, i sina pollenkorgar på benen? Gör de det, så vet man att bina har yngel och samlar mat till dem. Vilken färg har pollenet? Olika blommor har olika färger. Tussilago är svagt orange, maskros intensivt orange, lönnen brungrön, hallon gröngul, lind milt grön, kastanjen har mörkrött pollen och murgrönan buteljgrön.

Lyft sedan på locket till bikupan.

Genom glaset kan man se bina arbeta. I bikupan är det mörkt, men de störs inte av eller blir oroliga när vi släpper in ljuset till dem. Kanske får Du se dem dansa! Då vippar de på stjärten, sedan springer de runt som i en åtta. Genom dansen visar de för varann var det finns god blomsaft att hämta. Titta noga på bina, se att de är lurviga med mycket hår. Kan Du se vilka bin som är nyfödda. Kan Du se skillnad på arbetsbi och drönare? Kanske får man se drottningen, om man har tur. Lägg handen på glaset och känn att det är varmt. Bina har alltid 35 grader varmt för att kunna föda upp sina yngel.

Öppna sedan dörren på baksidan.

Bina kommer nyfiket och tittar mot glaset. Se så fantastiskt de bygger sitt eget bomaterial av vax, och hur väl ytan är tillvaratagen för att rymma maximalt, ett mönster vi människor gärna kopierar. Vet Du att varje cell i bygget har en liten exakt lutning uppåt, för att inte blomsaften, nektar, ska rinna ur innan den omarbetas till honung.

Bin på Sundsby

På Sundsby Säteri har det i mer än trettiofem år funnits en bigård, bin som på sitt fantastiska sätt bidraget till blomningen och naturen här. Den når man om man går förbi vinkastet bort mot grindarna. Naturligtvis är alla välkomna att även besöka bigården och se binas flit. Känn doften av ljunghonung i luften när sensommarens ljungblommor blommar på klipporna.

Välkomna!